Skaffa en egen gratis hemsida   

Ladda om sidan/Synkronisera inloggning
Besök en slumpmässig hemsida på Zoomin

 

 

 

Välkommen till Kennel Black Tracks 

Finsk Lapphund & Chines Crested Dog

2017 firar vi 23 år som uppfödare !

Följ oss på FB !

Sök på Kennel Black Tracks skicka mig ett pm eller mail.

Det är viktigt så jag kan se att det är en riktig person. 

Så lägger jag in dig i gruppen.

 

 

Black_Tracks@hotmail.com OBS! Ny mail adress !


 

 

0768-607637

 


 

 

                                                                                         

 

 


 

Ögonlysning !

Idag var det Jockes tur att bli ögonlyst.

Hans ögon var rena och fina. Råmeo fick följa med som sällskap  Ida Möller  känns som en veterinär som älskar det hon håller på med. Hon tog god tid på sig med Råmeo och lyste han lite ögonen och han fick en positiv inställning redan nu som liten valp.

Det uppskattar man verkligen som djurägare.

Han tyckte det var otroligt roligt att vara hos veterinären.

Vi har nu lite planeringar på att para Jocke och Loppan.

Ögonlysning görs av en veterinär med special kompetens. Det är en ganska enkel undersökning. Man droppar först ögonen för att utvidga pupillen sen tittar man efter olika ögonsjukdomar. En vanlig ögonlysning tar ca 5- 10 min

Några exempel på ögonsjukdomar som kan vara ärftliga är:

Kopierat

Katarakt, eller i dagligt tal grå starr, kallas sjukliga grumlingar i linsen. Majoriteten av alla hundar som blir mer än tio år gamla har någon form av grå starr så för veterinären gäller det att kunna skilja på harmlösa, icke ärftliga grumlingar och de ärftliga grumlingar som kan medföra blindhet eller i alla fall nedsatt syn. Typiskt ses katarakten som en gråavit grumling innanför pupillen och hunden visar symtom i form av sakta avtagande syn. Katarakten har den fördelen, jämfört med många andra ärftliga sjukdomar, att den vanligen går att operera. Den skadade linsen sugs då ut via ett litet snitt i ögat och en ny konstgjord lins ersätter den gamla. Precis som man gör med människor.

Glaukom, eller så kallad grön starr, är ett samlingsnamn för sjukdomar där ögats inre tryck blir sjukligt högt. Tyvärr är det svårt att vid en ögonlysning säga om en hund löper risk att drabbas av glaukom. Sjukdomsförloppet är dessutom ofta dramatiskt med total förlust av synen på bara några timmar. Hela ögat blir grågrumligt, ögonvitan intensivt rödsprängd och hunden har mycket ont. Mediciner måste sättas in omedelbart om det ska finnas något hopp om att kunna rädda synen.

Progressiv retinal atrofi (PRA), så kallad näthinneförtvining. Finns hos många hundraser och innebär att cellerna längst bak i ögat sakta förtvinar och dör, en efter en. Här finns en enorm variation mellan olika hundraser. I vissa raser kan total blindhet vara ett faktum redan vid ett års ålder medan det hos andra kan ta åtta år eller mer innan synen är borta. Det finns inget sätt att bota sjukdomen utan vi får istället försöka förebygga genom att ögonlysa alla hundar innan de blir föräldrar. Hittar man en hund med sjukdomen så får varken den eller syskonen eller föräldrarna fortsätta att användas i avel eftersom de alla kan vara bärare av sjukdomen.

Retinal dysplasi, eller näthinneveck, innebär att näthinnan istället för att ligga slätt utmed ögats insida är veckad i olika grad. Det kan vara allt från enstaka små harmlösa rynkor till att hela näthinnan lossnat och hänger som en blöt trasa från synnerven. Den här sjukdomen går dock lätt att upptäcka även vid tidig ålder och den blir vanligen inte värre med tiden. De flesta hundar med näthinneveck lever helt normala liv utan att någonsin verka se dåligt men parar man två hundar med veck så kan valparna drabbas av svårare typer av veck och till och med bli blinda.

 

 

Jocke har sedan tidigar gjort en DNA test för PLL

Primär linsluxation. Det gör man inte på Lapphundar utan där DNA testar man för PRCD PRA, progressiv retinal atrofi. Det är en sorts nattblindhet som sedan kan leda till blindhet.

Så det är olika saker man testar olika hundar förr. Så kolla upp med din ras klubb vad dom kräver av den rasen du är intresserad av.

Ögonlysning är en färskvara så om man har hunden i avel så räcker det inte att göra det en gång. DNA tester är för livet. Fördelen med kinesernas PLL tester är att man kan göra det själv med svabbar och sen skicka det till labratorium. Lapparnas PRCD tester måste skickas som blodprov och är mycket dyrare och jobbigare.

Vi hoppas att det blir så att vi kan svabba Lapparna också . Jag tror det hade blivit många fler testade då.

Loppan

En liten kort beskrivning om varför man ögonlyser. Hoppas det gav någon klarhet.

Tjing nu blir det solen.

 

 

 

Torsdagen den 22 mars 2012 kl. 13:38

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [0] Kommentera detta inlägg

 

 
nil

Vi är en liten kennel i södra Sverige som har Finsklapphund. Här finns även någon Chines Chrested.

 

Kategorier

Allmänt

c

Arkiv

 2018

 2017

 2016

 2015

 2014

 2013

 2012

 2011

 2010

 2009

 2008

Bloggar

Zoomin: Nyheter & feedback

Länkar

Nyligen.se

Flöden

RSS-flödeRSS 2.0

 

.